Het ‘perfecte plaatje’ ontmaskerd

RJH_0218 Margreet Kolk kopie

Alles leek zo mooi: Margreet Kolk woont in een riante villa met luxe inrichting, grote sauna aan huis en een paar dure auto’s voor de deur. Ze is altijd strak in de make-up waarbij ieder lijntje, iedere haarlok, tot in de puntjes is gestyled. Daarbij draagt ze prachtige kleding, met lange mouwen… Dan is er tenminste niemand die de snijlittekens op haar armen ziet.

Op haar 11e jaar wordt Margreet onderweg naar school misbruikt. Vanwege haar thuissituatie kan ze er niet met haar ouders over praten. Wanneer Margreet op jonge leeftijd een leuke man ontmoet, besluit ze met hem te trouwen. Bijkomend voordeel is dat ze het huis uitgaat en dat nu alles wel beter zal worden. Maar van ‘betere tijden’ is geen sprake. Margreet komt van de regen in de drup: het blijkt een huwelijk in duisternis te zijn, waarbij het misbruik blijft doorgaan. “Ik was het afhankelijke meisje dat gezien wilde worden en schreeuwde het uit naar God. Maar er veranderde niks.”

Niet janken maar doorgaan
Margreet zakt steeds verder weg. De duisternis krijgt macht over haar en hangt als een soort mist om haar heen. Verkeerde mannen die verliefd op haar worden, mannen die haar misbruiken, ze lijken als bijen op honing op Margreet af te komen. Ze wil dat het stopt, maar het lukt haar niet. Steeds vaker beschadigt ze haar bovenarmen met een mes. In een laatste poging om mannen af te stoten overweegt ze om dan maar in haar gezicht te snijden. “Ik dacht dat ik dan lelijk genoeg zou zijn en daarmee van alle problemen af te zijn.” Wanneer ze, voor de zoveelste keer, bij een coach aan tafel zit, vraagt deze haar: “Margreet, wat als dit niet verandert, wat ga jij dan doen?” Het is een vraag die haar aan het denken zet.

Gevangen zijn
Achter de maskers van het grote geld, de luxe en weelde, schuilt een groot verdriet. “Ik was zo ontzettend eenzaam en voelde me gevangen achter de grote hekken van het huis. Mijn man had me in zijn greep en ik hoopte dat er iemand, één keertje maar, naar mij luisterde.” Toch laat God zich ook in die periode op onverklaarbare wijze telkens even aan Margreet zien: een echtpaar dat aan de deur komt om voor haar te bidden, CBMC’er Kees Vlot die zakelijk in contact komt met haar man. Margreet ontvangt door dit contact e-mail van CBMC en wordt erdoor geraakt. Het is Kees die voor het eerst écht naar haar luistert. Hij komt erachter hoe het werkelijk zit. Het is het begin van het uiteenspatten van het ‘perfecte plaatje’.

Doorbraak naar het licht
Na jarenlang zichzelf van alle ellende de schuld te geven en in een hoekje te kruipen, blijft Margreet voor het eerst rechtop staan wanneer haar man tegen haar schreeuwt en haar geestelijk mishandelt. Voor Margreet is het nu genoeg geweest. “Ik moest breken met dit huwelijk. Ik had er werkelijk alles aan gedaan, stapels vol dossiers van hulpverlenende instanties, noem maar op. Een scheiding was de enige stap die ik nog kon maken.” Margreet beseft op dat moment niet dat dit haar doorbraak naar het licht zou zijn. Scheiden was in haar beleving nooit een optie. Toch blijkt dit de weg te openen naar ‘de Margreet die God bedoeld heeft’. Daarbij krijgt ze hulp van – hoe verzint God het – twaalf mannen! Een grote groep CBMC’ers.

God, hoe verzint U dit?
Kees Vlot neemt Margreet mee en brengt haar in een heel ander netwerk, een netwerk in het licht. Op aandringen van hem sluit Margreet zich aan bij een nieuwe CBMC-groep in Papendrecht. “Maar”, zegt ze, “het waren twaalf mannen en één vrouw. Allemaal potentiële mannen (!) die – alweer – verliefd op mij gaan worden. Weet je, dat heftige gedoe allemaal. Ik snapte niet hoe God zoiets kon verzinnen!” Toch blijken deze mannen al snel ‘anders’ te zijn. “Ik kwam in een warm bad terecht. Deze mensen baden voor mij en gaven mij knuffels, zónder bijbedoelingen. Daar is de heling van God voor mij begonnen. De mannen huilden met mij mee om alles wat in mijn leven stuk was gegaan en lieten mij zien wat wel ‘normaal’ is.”

Lijntjes die aan je trekken
Daar, bij die CBMC-groep, verandert Margreet van een gebroken vrouw in de Margreet die God bedoeld heeft. Alle maskers vallen weg en er is geen tweede Margreet meer. Vanaf nu liggen haar status en identiteit in Christus. Maar dat betekent niet dat de duivel haar zomaar laat gaan. “Alleen de beslissing om van het duister naar het licht te gaan, is niet genoeg. Er lopen nog zo veel lijntjes die jou terug willen hebben en die opgeruimd moeten worden.” Margreet krijgt hulp van CBMC’er Ineke Dok-Mak die haar de training ‘TotalBalance’ van Carianne Ros aanraadt. Margreet is zo moe van het afwijzingsgevoel. Ineke leert haar dat ze Gods heling nodig heeft en dat alle lijntjes die je terug de duisternis in trekken door gebed opgeruimd moeten worden; goed afhechten.

Sta op en schitter!
Margreet haalt de profeet Elia aan als voorbeeld. Ze zegt: “Elia zag het niet meer zitten, maar de engel beval hem om op te staan en te eten. Ook in mijn leven heb ik moeten leren dat je in Christus op moet staan, anders ga je dood in de duisternis.” Ze verbaast zich erover hoeveel pijn ze zichzelf ook heeft gedaan. Hoe het kan dat ze niet heeft willen leven. “Ik ervaar nu dat God goed is. Hij heeft alles omgekeerd, ten goede. Ik had een gat in mijn hart. Iemand kon honderd keer zeggen dat ik er mooi uitzag, maar ik geloofde het niet. Nu weet ik dat God in de bodem van dat gat komt. Dat begint met opstaan en teruggaan naar je Vader. Dan ga je schitteren!”

Leven met God
“Je favoriete shit is ook vaak je comfortzone. Dat maakt het uitstappen ook eng. De pijn die je voelt, is fijn en controleerbaar, maar het creëert een groot gat. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om daaruit te stappen. Maar ik weet wel dat het een stap naar het licht is”, zegt Margreet. Ze heeft de kracht van de opstanding ontdekt en zit volop in het traject om alle duistere lijntjes door te knippen en op te ruimen. Daarbij maakt ze een duidelijke keuze voor een leven met God. Bij iedere keuze die ze maakt, vraagt ze zich af of het haar dichter bij God brengt, of juist niet. “De weg is moeilijk, maar ik weet zeker waar die naartoe gaat: naar de plek waar God mij hebben wil, met de Margreet die Hij bedoeld heeft: een prachtige en krachtige koningsdochter van God!”

TEKST EN BEELD: RUTH DE JONG